Kuchnia śródziemnomorska

Podstawą śródziemnomorskiego menu są świeże owoce i warzywa, zioła, ryby i owoce morza, zboża, oliwa i wino.

Kuchnia śródziemnomorska
fot. pixabay.com

Kuchnia śródziemnomorska znana jest na całym świecie i ceniona za wspaniałe rozkosze dla podniebienia, a także za dobry wpływ na nasz organizm. Co charakteryzuje tę kuchnię? Przede wszystkim połączenie prostoty z wyrafinowaniem, a jest to wręcz raj dla podniebienia! Kuchnia ta narodziła się w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie panuje wspaniały klimat, który sprzyja rolnictwu i połowie ryb oraz owoców morza. Oczywiście w wielu krajach tego regionu świata znajdziemy podobne potrawy, lecz różniącą się one tylko nazwą i dodatkiem lokalnych składników. Kuchnia śródziemnomorska to wspaniałe połączenie pysznych potraw ze zdrowym odżywaniem się.

Naturalnie podstawą śródziemnomorskiego menu są świeże owoce i warzywa, zioła, ryby i owoce morza, zboża, oliwa i wino. Jak widać to zdrowa i przepyszna kuchnia, której jak ktoś spróbuje od razu ją pokocha! Do typowych ziół używanych do przygotowania potraw kuchni śródziemnomorskiej są oregano, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, rozmaryn i wiele innych.

Jak powstała ta kuchnia? Wywodzi się ona z prostej wiejskiej kuchni, mimo iż jest prosta to jednocześnie wyrafinowana! Poza tym od wielu wieków wierna lokalnym obyczajom i tradycjom, dzięki temu jest niezmiennie pyszna. Kuchnia śródziemnomorska "wypromowała" wiele potraw, które obecnie goszczą na stołach całego świata, np. pizza, ślimaki, spaghetti, sałatka grecka i wiele innych. Poza tym wina, które zostały tam stworzone kocha cały świat i nikt nie wyobraża sobie tej kuchni bez lampki tego wspaniałego trunku.

Tagi: owoce morza oliwa zioła prowansalskie bazylia tymianek rozmaryn pizza ślimaki spaghetti sałatka grecka

Data publikacji: 2008-05-03 | Liczba wyświetleń: 28201